
معرفی مهارت آموزی الکترونیکی
جهانی شدن و تغییرات سریع فنّاوری به ویژه فنّاوری اطلاعات، ابعاد مختلف زندگی بشر را به شدت تحت تأثیر قرار داده است، این تأثیر علاوه بر پویا ساختن محیط اقتصادی، تغییرات بنیادی در نظامهای آموزشی ایجاد کرده است و موجب ظهور یادگیری الکترونیکی شده است. از سوی دیگر در سالهای اخیر به گسترش کمی و کیفی آموزشهای فنی و حرفهای به منظور تربیت سرمایههای انسانی خلّاق و ماهر مورد نیاز کشور توجه بیشتری شده است. مخاطبان آموزشهای مهارتی، از لحاظ مختلف نظیر : نوع آموزش (رسمی، غیررسمی، یادگیری آزاد)، سطح تحصیلات آکادمیک (ابتدایی تا دکترای تخصصی)، سن (15 سال و بالاتر)، وضعیت اشتغال (محصل، جویایکار، شاغل، بازبشسته، سرباز، خانهدار و... ) ، محل آموزش (مراکز کارگاهی دولتی و خصوصی، صنایع، زندانها، پادگانها، روستاها، واحدهای صنفی)، تنوع رشتههای آموزشی (بالغ بر 3200 عنوان استاندارد آموزشی در آموزشهای غیررسمی)، نوع استانداردهای آموزشی (ملی، بینالمللی، فنی، خدماتی، کشاورزی و ... )، تنوع تجهیزات کارگاهی و نیازهای بازار کار و تغییرات فنّاوری، دارای تنوع بسیاری است. از این رو سازماندهی، توسعه و اجرای این دورهها بسیار پیچیده و پرهزینه است و برای پاسخگویی به چنین گسترۀ وسیعی از آموزش با انعطافپذیری در زمان، مکان، فضا، محتوا، فرایند و تعاملات آموزشی، استفاده از فنّاوریهای جدید آموزشی به ویژه یادگیری الکترونیکی ضروری است. در محیطهای یادگیری الکترونیکی، رویکرد آموزشی به صورت یادگیری مشارکتی، طراحی محتوای دورهها به صورت یادگیرنده محور، نقش یاددهنده به صورت تسهیلکننده یادگیری، یادگیرنده دارای ویژگیهایی مانند خود نظمی و تعامل گروهی، و فرایندها و تعاملات آموزشی مستقل از زمان و مکان است از این رو این روش آموزشی برای یادگیری مادامالعمر نیروهای شاغل مورد توجه ویژه است.
تعریف مهارت آموزی الکترونیکی
آموزش، تربیت و ارتقای مهارت نیروی ماهر و نیمه ماهر موردنیاز کشور را که رسالت اصلی سازمان آموزش فنی و حرفهای است، مهارتآموزی مینامیم و استفاده از فنّاوریهای نوین الکترونیکی را برای ارتقای کمی و کیفی آموزشهای مهارتی با دو رویکرد زیر، مهارتآموزی الکترونیکی (eTraining) تعریف میکنیم :
1- استفاده از فرایندها، محتوا (محتوای درسی، شبکه علمی، کتابخانه مجازی) و شبیهسازهای سختافزاری و نرمافزاری (Simulator) به منظور ارتقای کیفی مهارتآموزی.
2- برگزاری آموزشهای ارتقای مهارت، مادامالعمر و یادگیری آزاد (در بخش آموزشهای مهارتی غیررسمی)، دورههای نظری (آموزشهای علمی و کاربردی و فنی و حرفهای رسمی) به صورت کاملاً الکترونیکی به منظور ارتقای کیفی و کمی آنها.